O nás

Ahoj, jsem František Čtvrtečka,

s hmyzem, jako jedlou potravinou, jsem se seznámil už v 90. letech na cestách po Indonesii a hlavně v Thajsku, kde jsem nějakou dobu žil. Právě tam mě zaujalo, jak chutný a výživný hmyz může být.

V České republice  byla konzumace hmyzu, jako potraviny,  zlegalizována až před několika lety. Dnes je chován jako hospodářské zvíře s možností zpracování v gastronomii. Přesně to byl pro mě impuls  zajímat se o možnost prodeje v našich končinách a zpřístupnit tak lidem zážitek ochutnat ho přímo na ulici, stejně jako v Thajsku nebo jiných asijských zemích.

Začal jsem objíždět různé food festivaly. Zpočátku jsem nabízel sušený hmyz a produkty z něho. Ale zákazníci jsou nároční, čím dál více si přáli ochutnat čerstvý hmyz přímo z pánve, stejně jak byli zvyklí z cest po Asii. A jak se říká, zákazník náš pán, tak se i stalo. Samozřejmě tohle už bych nezvládl dělat sám,  a tak v dnešní době už je nás celý tým nadšenců „hmyzáků“, s kterými obrážíme festivaly a baví nás, jak lidé mění názor na jídlo z hmyzu. Už po prvním ochutnání jsou příjemně překvapeni, jak je chutný a přitom zdravý.

Dalším krokem je otevření e-shopu, kde si zákazníci mohou zakoupit celý sortimet od našich výrobců jedlého hmyzu.

IMG_1937